Ervaring Tom

Ayahuasca ceremonie

Afgelopen vrijdag was het weer zover. Een ayahuasca ceremonie bij Home of the Heart. De groep was een gelijke mix, vijf mannen en vijf vrouwen.

Deze ceremonie was verreweg mijn beste tot nu toe. Zoals gebruikelijk eerst een korte inleiding door Caroline en Marcel, gevolgd door een groep sharing en daarna het innemen van de eerste schenking. Omdat ik van dit drankje flink misselijk word en er de grootste moeite mee heb de tweede schenking in te nemen, kreeg ik dit keer al direct een grotere dosis uitgereikt. En maar goed ook want ik kreeg die tweede er niet in.

Na inname op bed gaan liggen, ogen dicht en genieten van de prachtige muziek. Het eerste deel van de ceremonie, zo’n twee en een half uur, gebeurde er niets, behalve dan dat die misselijkheid er flink op in hakte. Toen kregen de overige deelnemers de tweede schenking, ik was nog steeds misselijk, maar wel helder van geest. Voor een moment dacht ik dat ik vandaag wel eens degene kon zijn bij wie het niet aanslaat. Dit gebeurt soms. Maar dat was een verkeerde inschatting.

Ongeveer een kwartier later begon ik duizelig te worden, alsof mijn hersens als een draaikolk in mijn schedel centrifugeerde. Toen wist ik dat de trip ging beginnen. En hoe! Het was alsof mijn schedel aan de bovenkant open scheurde en mijn bewustzijn er als een rookwolk uit op steeg. Ik kreeg de eerste beelden binnen en zag mijn eigen hoofd. De kleurrijke rookslierten smolten samen tot een paddestoel vormige wolk en daarin zag ik een soort mythisch landschap ontstaan dat golfde als water. Tegelijkertijd voelde ik mij loskomen van mijn bed en zweefde ik door de ruimte heen. Het landschap was bezaaid met tempels, gebouwen, rare figuren, etc. En vanaf dat moment was het één groot spektakel van voorwerpen die zich vervormde tot iets anders. Sprookjesland maar dan in 4D. Ik viel van de ene verrassing in de andere. De kleuren waren overweldigend en zó helder en krachtig dat het was alsof ik baadde in een zee van energie. Soms slokte de trip me volledig op en bestond ik niet meer. Ook de muziek harmonieerde perfect met de voortgang van de trip. Tijdens deze ‘reis’ kreeg ik voortdurend inzichten aangereikt. Niet uit te leggen hoe dit werkt, laten we het er op houden dat zoiets telepatisch gebeurt. De inhoud van die signalen houd ik voor me zelf. Geloof me, ze sloten aan bij wat ik nodig heb.

Waarom werkt ayahuasca zo goed? Omdat je zelf op zoek gaat naar de oorzaak van wat je dwars zit. Dit is wat mij betreft de essentie. Het is een reis in je eigen ziel. Ayahuasca heeft mij in die paar keren veel geleerd, zoiets lukt een therapeut of zenuwarts nog niet in dertig jaar.

Wat mij het meest verrast heeft is dat ik zover ben gekomen met maar één schenking. De trip duurde het gehele tweede deel van de ceremonie, eigenlijk zelfs nog tot voorbij de afsluiting, dus minstens twee volle uren. Daarna de verdere nacht op bed gelegen en bijgekomen. Voor degene die overwegen om voor het eerst een ayahuasca ceremonie te gaan doen, heb geduld. Het kan soms lang duren voor het spul werkt. Ik heb dit bij eerdere ceremonies ook gehad.

Rest me nog te zeggen dat de begeleiding van Caroline en Marcel goed was. Ik kom zeker terug.