Ervaring Nick

Hallo lieve Caroline en Marcel,

Heel fijn dat jullie nog een berichtje na sturen.
Zoals jullie hebben gemerkt was de ayahuasca ceremonie voor mij een erg heftige ervaring.
Voorafgaand aan de ceremonie schatte ik de kans dat het een heftige ervaring voor mij zou worden al vrij hoog in. Ik heb er goed over nagedacht en met Er met mijn vriendin over gepraat. Het gegeven dat er begeleiding aanwezig was bij de ceremonie en de nieuwsgierigheid naar het fenomeen ‘ayahuasca’ hebben mij over de streep getrokken. Mijn beste vriend maakte voorafgaand aan de ceremonie al de inschatting dat ik dergelijk gedrag zou gaan vertonen en wilde de ceremonie daardoor niet met mij doen. Uiteindelijk is dit voor hem een juiste keuze gebleken, want de indrukken bleken te heftig en overweldigend voor mij. Ik heb tweemaal eerder hallucinerende middelen gebruikt en beide keren was de reactie vergelijkbaar. De ayahuasca ceremonie heeft mij doen realiseren dat ‘dit’ het gewoon niet is voor mij. Of dat nu komt door een genetische kwetsbaarheid, doordat mijn broertje psychiatrisch patiënt is, of doordat ik me er niet voldoende aan kan overgeven, het maakt eigenlijk niet uit…

Ik heb geen enkele spijt van de deelname aan de ayahuasca ceremonie en ik kan me 100% voorstellen dat mensen een helende, inzichtgevende werking uit hun persoonlijke reis kunnen halen. Ik voel me vereerd dat ik in ieder geval het gevoel van ‘de reis’ heb mogen ervaring in het begin van de ceremonie. Hierdoor kan ik me dus daadwerkelijk een beeld vormen bij het ervaren van de reis en begrijp ik waar ‘men’ het over heeft. Dit vind ik een verrijkende ervaring, omdat ik me er nu een beeld van kan vormen. Vanuit mijn nieuwsgierige en ‘grens opzoekende’ persoonlijkheid, geeft mij dat tevens een stukje voldoening. Ik weet echter ook (en heb wederom ervaren) dat wanneer ik in een fase kom in mijn reis, dat ik er even helemaal niets meer van begrijp, het voor mij niet mogelijk is om dat los te laten en daardoor heen te komen.

Ik wil jullie beiden, maar vooral Caroline, hartelijk bedanken voor de goede zorgen en de intensieve begeleiding tijdens de ceremonie. Zonder de geboden nabijheid, was het een nog minder prettige ervaring voor mij geweest en was ik waarschijnlijk nog harder de controle verloren. Jouw nabijheid en begeleiding hebben ervoor gezorgd dat dit nog enigszins binnen de perken is gebleven. Ondanks dat ik me kan voorstellen dat het voor jou zeer intensief en vermoeiend is geweest. Daarom waardeer ik het ook enorm en kijk ik ook helemaal niet terug op een negatieve ervaring. Ik heb er toch van mogen proeven, ook al lukte het me niet om de reis volledig te ervaren. Dank daarvoor!!

In de dagen na de ceremonie heb ik dan ook nauwelijks naweeën van de ayahuasca ervaren. Ik was alleen erg blij en dankbaar dat ik het in goede orde heb overleefd. Daarnaast vond ik het wel heel mooi om bij mijn vriendin te zien dat ze wel de positieve gevolgen van de ayahuasca heeft ervaren in de periode erna. Zo voelde ze zich lichter, fijner en vrolijker en heeft ze in een opwelling, op basis van haar reis, besloten haar haar af te knippen. Ik heb ik de dagen erna ook veel gedeeld over mijn reis en de manier waarop ik het ervaren heb. Dit heeft geleidt tot mooie gesprekken met vrienden, waarvan sommigen zich erg konden inleven in mijn ervaring. Van hen wist ik vaak niet dat ze met bepaalde psychiatrische klachten kampten en dit heeft ertoe geleid dat we het bespreekbaar maakten. Daarnaast heb ik er met mijn vriend veel over gepraat en dit heeft ertoe geleidt dat hij definitief wil gaan deelnemen aan een ayahuasca ceremonie. Ik maak, gebaseerd op mijn reis en de manier waarop ik hem ken, dan ook de inschatting dat hij er veel uit kan halen.

Ik wil afsluiten door jullie nogmaals hartelijk te bedanken voor al jullie goede zorgen, voor, tijdens en na de ceremonie!
Jullie zijn mooie mensen.

Hartelijke groet,
Nick