Voorbereiding op een ayahuasca ceremonie

Ayahuasca voorbereidingVoorbereiding op een ayahuasca ceremonie

Therapeutisch werk met ayahuasca begint met een goede voorbereiding om risico’s te verminderen en potentiële voordelen te maximaliseren. Er zijn drie niveaus waarop men zich kan voorbereiden op dit soort ervaringen: psychologisch, sociaal en fysiek. Uiteraard moet elke persoon zijn/haar manier vinden om zich voor te bereiden. Hier zijn enkele tips die nuttig kunnen zijn.

Psychologische voorbereiding

Als je ayahuasca met therapeutische bedoeling of persoonlijke groei gebruikt, zoals het aanpassen van bepaalde gedragingen, het verbeteren van zinvolle relaties of het vrijkomen van emotionele blokkades, is het belangrijk om te beginnen met werken aan meer bewustzijn over uw persoonlijke staat. Je kunt rekening houden met uw verleden, heden en toekomstperspectieven, evenals uw relatie met uw omgeving. Je kunt reflecteren op problemen die te maken hebben met waar je zichzelf bevindt in het leven, welke problemen of terugkerende gedragspatronen je niet kunt oplossen of aanpassen, hoe deze uw interpersoonlijke dynamiek of relaties beïnvloeden en hoe het uw gedrag, uw omgeving en vice versa beïnvloedt versa. Hoe meer je deze zaken heeft gedaan voordat je de ayahuasca-sessie heeft, des te meer kan de ayahuasca als katalysator functioneren in dit proces. Idealiter kan een therapeut een neutrale spiegel bieden om dit proces te vergemakkelijken, of zelfs alleen de hulp van een goede vriend of familielid. Het reflecteren op deze aspecten kan je helpen om je bewust te maken, zodat de ayahuasca-ervaring zo productief mogelijk kan zijn.

Verwachtingen

Het is heel belangrijk om geen specifieke verwachtingen voor de sessie te hebben. Zodra je bewust bent van waar je in je leven bent en wat je natuurlijke groei en welzijn blokkeert, ga je zonder de verwachtingen in de ervaring, maar laat je gewoon gaan met waar de ervaring je brengt. Het gaat dan allemaal om vertrouwen te hebben dat wat er ook gebeurt tijdens de sessie wat ons echt helpt bij onze persoonlijke groei en gezondheid. De ayahuasca-ervaring kan heel intens zijn en kan het ‘ego’ ontmantelen (de mentale constructie van het zelf) een confrontatie met de dood of met zijn of haar angst, of een overweldigend gevoel om de controle van de ervaring te verliezen. Je moet klaar zijn om met de stroom mee te gaan en op je zelfvertrouwen, de facilitator van de sessie en de rol van de plant te vertrouwen. Hoe meer je bereid bent wanneer de Ayahuasca binnenkomt, hoe makkelijker het is om jezelf te laten leiden door de ervaring. Soms kan er een echte strijd zijn tussen angst en vertrouwen, in welk geval het nuttig kan zijn om zich te concentreren op je eigen ademhaling. Concentreren op langzaam en diep ademhaling met de bodem van je longen, waardoor spanningen in het lichaam met elke lange uitademing vrijkomen, kan een goede techniek zijn om te ontspannen en los te laten. Tijdens de voorbereiding voor de ervaring kan het nuttig zijn om af en toe te zitten om te ademen en vertrouwen te krijgen voor de ontmoeting die je met deze plant heeft. In ieder geval is het gebruikelijk om tijdens de ervaring door verschillende fasen te gaan, waarvan sommige zeer uitdagend kunnen zijn. Anderen kunnen heel aardig zijn, vol betekenis en liefdevolle tevredenheid. Zoveel als je zou moeten voorbereiden op de eventuele moeilijke momenten, moet je genieten van de prachtige momenten die je met ayahuasca kunt ervaren. Staten met een diepe betekenis die zich openbaren en soms vergezeld gaan van een onbetwistbare schoonheid.

Sociale voorbereiding

Als je uw relatie met familie, partner of vrienden wilt verbeteren of problemen met andere mensen wilt aanpakken, dient je zo mogelijk een dialoog met deze mensen te starten, indien mogelijk tijdens de periode van voorbereiding, waarin je jouw serieuze bedoelingen uitlegt om de problemen op te lossen die je met hen hebt. Als je besluit om de behandeling voorafgaand aan de sessie te doen, kun je deze persoon vragen of hij/zij zich in het therapeutische proces wil betrekken als je dit passend vindt. Als je zelfverzekerd bent, kun je uitleggen dat je deelneemt aan een therapeutische sessie waarin een etnobotanisch instrument (ayahuasca) wordt gebruikt, je intenties delen en zijn/haar feedback krijgen. Het vestigen van een relatie van vertrouwen en ondersteuning is gunstig voor alle partijen.

Physische voorbereiding

In traditionele culturen, vooral in Peru, kun je veel kennis over complexe diëten vinden in het sjamanisme. Voor dagen, weken of zelfs maanden eet het individu onrijpe gebakken bananen met witte rijst, geen zout, geen suiker en geen olie. Voor elke dag op het dieet wordt een specifieke plantafkook genomen. Er is seksuele onthouding en woont in volledige isolatie in een hut in het bos. Het dieet begint vaak met het innemen van een emetische plant, zoals tabak of yawarpanga (Aristolochia didyma), onder andere. De bedoeling is het lichaam en de psyche te reinigen en gevoeliger te maken voor de effecten van de planten die zijn genomen, zodat ze meer voordeel kunnen opleveren. Oorspronkelijk zijn deze diëten een manier van genezen en maken deel uit van de training van de genezers. Hoe ver je wilt gaan met diëten, vasten, isolatie uit de dagelijkse omgeving, sport of meditatie, voordat je ayahuasca in neemt, hangt af van jou. Er zijn mensen die hun normale dieet behouden, anderen nemen minder zout en suiker voor een paar dagen of weken. In het algemeen kan men zeggen dat gezonde en lichte maaltijden en een goede lichamelijke conditie de ayahuasca ervaring intenser en veiliger maakt. Dergelijke diëten kunnen ook een manier zijn om te verbinden met het lichaam en verstoppingen die je voelt, jezelf te helpen bewust te maken en je voor te bereiden op de sessie. Het wordt vaak aangeraden om de groenten en fruit de dagen voor de sessie te eten, een licht ontbijt en koolhydraten te hebben, en zorg ervoor dat de laatste maaltijd ongeveer 4-6 uur voor de sessie is. Als je medicijnen gebruikt die die een contra indicatie vormen met ayahuasca, zoals antidepressiva, is het raadzaam om het te stoppen met het gebruik minimaal drie weken voor de sessie dit in overleg met ons. Dit is een zeer delicate procedure die onder streng toezicht van een specialist moet worden uitgevoerd, omdat het onderbreken van het gebruik van een psychiatrische medicatie ernstige problemen kan veroorzaken. Houd er rekening mee dat er altijd tijd is om ayahuasca te nemen zodra je geen medicijnen hebt. Kruidenpreparaten die St. John’s Wort en Ginkgo Biloba bevatten, zijn ook een contra indicatie. Vermijd alcohol, stimulansen, opiaten en andere geneesmiddelen gedurende de dagen of weken voor de sessie. Houd je lichaam gehydrateerd en rustig voor de ceremonie.