Ayahuasca, therapeutische waarde en integratie

Haal het maximale uit je Ayahuasca ceremonie

Hieronder volgen enkele tips en adviezen hoe je het maximale uit je Ayahuasca sessie kunt halen waardoor integratie optimaal kan zijn.

Wanneer je besluit om een Ayahuasca ceremonie te doen, begin je vaak met inlezen. Wat zijn de ervaringen van anderen en wat zou jij kunnen verwachten. Vaak wordt er besloten op basis van goede verhalen die je hoort of waardevolle ervaringen van anderen. Soms pakt iemand de bovenste uit Google of gaat af op de website. Het maakt in principe niet uit hoe je bij een ceremonie terecht bent gekomen, het is belangrijk dat je al nadenkt over hoe en wat je zou willen bereiken in je ceremonie. In de Ayahuasca krijg je wat je nodig hebt en niet wat je wil. Het is dan ook belangrijk waar je je focus legt. Bijvoorbeeld ik ben niet gelukkig in mijn baan en zou graag ander werk willen. Dat is iets van het ego, we willen iets, als je hier echt een oplossing voor wilt hebben is het goed om te kijken naar wat je ongelukkig maakt.

Ayahuasca geeft ons hele diepe gevoelens alsof er een gordijn is weggeschoven waardoor we diep in ons zelf kunnen kijken. Deze diepe gevoelens kunnen bijvoorbeeld zijn: angst, boosheid, verdriet of blijheid. Als je al deze gevoelens durft toe te laten kun je weer worden wie je bent.

Het proces van de ceremonie start vaak al op het moment dat je je hebt opgegeven. Je kunt dan in gedachten patronen terecht komen die je angstig maken. Bijvoorbeeld: ik vind het vervelend om over te geven of ben ik niet te oud of te jong om dit te doen. Al deze gedachten patronen zijn normaal. Het ego wil niet veranderen en zal daardoor barrières opwerpen om maar niet aan deze verandering te hoeven meewerken. We zien soms zelfs heel fysieke problemen, het verkeer zat niet mee. Ik kan geen witte kleren vinden.

Therapeutische waarde

Een Ayahuasca ceremonie kan een enorme therapeutische waarde hebben mits de juiste mind-set wordt toegepast. Wat wij zien is dat de grootste veranderingen optreden bij mensen die geen uitweg meer zien en daardoor in de overgave gaan. Vechten is van het ego, het ego wil niet sterven en houdt uit alle macht vast aan het leven zoals het is. Het wil geen verandering omdat verandering het onbekende betekent en het onbekende is beangstigend. Wanneer je dus afscheid durft te nemen (durft te sterven) en weet dat het goed is wat er gebeurd kan de Ayahuasca zijn werk doen. Wij zeggen altijd er is een leven voor en een leven na de eerste keer dat er Ayahuasca wordt gedronken. Ayahuasca gaat over tools, stukjes gereedschap, die ervoor kunnen zorgen dat jij je leven kunt verbeteren. Je zult zelf die stappen moeten nemen. Als je niet gelukkig bent met je werk of met je relaties, geef je onderbewustzijn dan de opdracht om uit te vinden wat de oorzaak is van het ongelukkig zijn en in de ceremonie krijg je wat je hier voor nodig hebt. Je kunt in een nacht genoeg informatie krijgen die als therapeutisch ervaren wordt.

Integratie

Het alleen maar drinken van Ayahuasca en hopen dat er iets goeds uitkomt zal je in veel gevallen niet verder helpen. Veel mensen denken dat de integratie van een ceremonie ook pas na afloop gedaan wordt maar het start reeds op het moment dat je besloten hebt om deel te nemen en duurt tot lang na de ceremonie. We zien dit bijvoorbeeld aan het feit dat wanneer deelnemers een ceremonie hebben bijgewoond dat er maanden of meer dan een jaar voorbij kan gaan voordat er opnieuw een ceremonie wordt gedaan. Deze tijd is nodig om de verwerking en integratie te kunnen doen.

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om je voor te bereiden en na afloop van de ceremonie. Hoe meer tijd je hier in steekt hoe groter de effecten en resultaten.

Tips

Schrijf je ervaring op:

Schrijf niet alleen op wat je in de ceremonie hebt beleeft maar ook hoe je van te voren dacht en handelde. Dit zorgt ervoor dat je gaat inzien waar je patronen zitten.

Mediteer:

Gebruik meditatie om je focus helder te maken. Wij westerlingen vinden mediteren lastig omdat de mind vaak net een gekke aap is. Door te benoemen wat er aan gedachten opkomen kun je leren je geest stil te maken. Voorbeeld: Er komt een vliegtuig over, ik hoor een toeter. Bij de buren gilt een kind. Zodra je dit benoemd hebt kun je je gedachten weer laten gaan. Het oefenen met in stilte te zijn helpt je om in de ayahuasca lang naar je eigen patronen te kijken.

Besteed tijd in de natuur:

Wandel in het bos. Zwem in open water. Voor en na een ceremonie is het goed om tijd in de natuur door te brengen. De natuur brengt de mind tot rust en geeft je focus.

Adem

Door te gaan liggen en diep in je buik te ademen kun je leren ontspannen. Door te focussen op je ademhaling zul je merken dat je gedachten minder worden.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel genoeg vertrouwen gekregen om een ceremonie bij ons te doen meld je dan aan door op de knop te drukken of stuur ons een mail als je meer informatie nodig hebt. Op de ervaring pagina staan al heel wat berichten van mensen die al eens bij ons zijn geweest.