Ayahuasca en een bad trip

Ayahuasca en bad trip

Bij het nemen van psychedelische middelen wordt er vaak gesproken over een “Bad trip”. Dit impliceert dat er slechte ervaringen kunnen optreden tijdens een reis. Het gebeurt wel dat iemand het zwaar heeft tijdens een psychedelische reis maar achteraf is het in veel gevallen de beste ervaring geweest die men maar kan bedenken. In een zware ervaring word je geconfronteerd met je schaduwzijde die meestal in angst en of ontkenning gehuld is. Wanneer dit in het licht komt te staan kan dit angstaanjagend zijn. Ayahuasca laat je deze schaduwkanten van jezelf zien.

Een van mijn eerste reizen ging heel diep, alle slachtvelden van de wereld werden mij getoond in een onafzienbare rij. Dan stak er een speer door mijn solar plexus (voor de Ayahuasca altijd een zwakke plek) en in de volgende scène werden mijn benen geamputeerd of probeerde ik het amputeren te voorkomen waardoor ik al tijgerend over de grond kroop. Vervolgens moest ik mij op het toilet hijsen wat best lastig was zonder benen. De volgende morgen was ik bevrijd van al mijn pijntjes en angstgedachten en voelde ik mij heel verfijnd. Deze ervaring heeft wel een jaar nodig gehad om te integreren. Je kunt je dus voorstellen hoe een zogenaamde “Bad trip” mij geholpen heeft om mijn kern weer te vinden en in liefde te kunnen leven.

Bad trip voorkomen

Een Bad trip voorkomen of tegengaan is geen optie. Je hoort wel eens dat je door een hoge dosering vitamine C de gevolgen kunt verminderen maar dat is niet met wetenschappelijke studies te staven. Wat wij wel doen is als je het zwaar hebt om dichtbij je te zijn en je gerust te stellen. Wij drinken net als de sjamanen, altijd een klein beetje Ayahuasca mee waardoor onze intuïtie versterkt wordt en wij hierdoor nog beter in kunnen voelen waar je doorheen gaat. In veel gevallen is onze aanwezigheid voldoende om een zware periode door te komen. De kunst is om te ontspannen en je diepste angsten te omarmen.

Marcel